Informatie huurverlaging

De huurverlaging geldt voor huurders van een sociale huurwoning bij een woningcorporatie met een relatief laag inkomen en hoge huur.

Bij de huurprijs gaat het om huurders met een kale huurprijs boven de voor hen geldende aftoppingsgrens.

Het gaat om de volgende categorieën:

Samenstelling huishouden: inkomen lager dan kale huur hoger dan:
1 persoon € 23.725 € 633,25
1 persoon met AOW € 23.650 € 633,25
2 personen € 32.200 € 633,25
2 personen 1/2 AOW € 32.075 € 633,25
3 of meer personen € 32.200 € 678,66
3 of meer personen (minstens 1 AOW leeftijd) € 32.075 € 678,66

De Belastingdienst kijkt naar het vastgestelde inkomen over 2019.
Heb je na 2019 een inkomensdaling gehad waardoor je al minstens zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens? Dan heb je ook recht op huurverlaging, maar moet je het wel zelf aanvragen bij de corporatie.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Dat hangt van de huidige hoogte van de huur af. De huur wordt verlaagd tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor jouw type huishouden. Is je/jullie huur veel hoger dan de aftoppingsgrens? Dan krijg je dus een fikse huurverlaging. Zit je maar een paar euro boven de aftoppingsgrens? Dan gaart het om een kleine huurverlaging.

Welke huur wordt verlaagd?
De kale huur. Dit wordt oom wel  ‘netto huur’ genoemd.  Om huurverlaging te kunnen krijgen moet je kale huur (netto huur) boven de aftoppingsgrens liggen. Let op: het bedrag dat je maandelijks aan je verhuurder betaalt kan hoger zijn dan je kale huur. Sommige huurders betalen ook kosten voor gas, water en licht aan hun verhuurder. Die kosten tellen niet mee. Ook de servicekosten die je kunt hebben als je in een appartement woont tellen niet mee.

Huurverlaging kan invloed hebben op je huurtoeslag (huurtoeslag is afhankelijk van inkomen, samenstelling huishouden en hoogte van de huur).

Nadere informatie bij Blij Wonen of Woonbond.

Huurverlaging moet je zelf aanvragen bij de corporatie.

Klik hier om de Modelbrief "aanvragen huurverlaging" van de Woonbond te downloaden.